Законът или силата, към какво се стреми ОЧИС? - Форум о Болгарии

Законът или силата, към какво се стреми ОЧИС?

Здесь можно обсуждать все и ничего, вести разговоры обо всем и ни о чем. Дружеские разговоры по душам приветствуются!
Аватара пользователя
vasilev
Новичок
Сообщения: 1
Зарегистрирован: 14 июн 2016, 13:45
Пол: Не указано

Законът или силата, към какво се стреми ОЧИС?

Сообщение vasilev » 14 июн 2016, 13:57

ИзображениеДеятелността на международна регионална Огранизацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) е насочена към съдействието на развитие на тясно сътрудничество между държавите на Черноморски регион. Тази организация обединява 12 държави от Черноморския регион: Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна. Трите страни – Гърция, България и Румъния, – са държави-членки на ЕС. Още 13 държави, включително САЩ, Германия, Франция и Италия, имат статут на наблюдатели. Високият статут на наблюдателите подтвърждава това, че развитието на сътрудничеството между страни в региона в рамките на ОЧИС има голям потенциал и сериозни перспективи. Организацията обхваща територия повече от 20 млн квадратни километри, с неселението над 350 млн души. 5% от световната търговия е от държавите-членки на ОЧИС. Съответно, държави, които имат специален интерес в Черноморския регион, са заинтересовани от насърчаване на съвместни проекти в основни сектори на икономиката, взаимодействието и разширяване на сътрудничеството.

Страните-членки разглеждат сътрудничеството в ОЧИС «като част от европейския интеграционен процес, който базира се на човешките права и свободи, развитието, социалната справедливост, и също така на безопасността и стабилността». Очевидното е, че таково взаимодействие може да бъде ефективно само при спазването на Устава на ОЧИС и нормите на международното право.

Обаче, развитието на международната ситуация и този факт, че първите шест месеца на 2016 година Русия е действащ председател на ОЧИС, накара ни да поразмислим малко. А именно: в огранизация, целта на която е да развива сътрудничеството въз основата на добросъседските оношения, в момента председателствува държава, която пренебрегва всички възможни норми на международното право, наруши основите на следвоенния свят, разруши системата на международната сигурност, втурна се на територията на независима и суверенна държава, и не само анексира Крим, но и продължава да подкрепя незаконни военни групировки на изток на Украйна. Ако Русия фактически е държава агресор, тогава възниква закономерен въпрос: «Как таково поведение на председателстваща в ОЧИС държава се съгласува с принципи, които декларира тази организация?»

В съответствие с част 13 от Устава на ОЧИС, държава-председател е длъжна да обеспечи надлежащата работа на организация. Основната цел на ОЧИС е стимулиране на всестранното сътдрудничество и взаимодействие между държавите в региона във най-различните области: търговия, экономическото развитие, финанси, развитие на комуникации, енергетика, и т.н., въз основата на добросъседство, взаиморазбиране и взаимно уважение.

Обаче, повече от 2 години целия свят може да наблюдае как Русия, която е членката на международните организации, открито и грубо нарушава международното право и основните принципи, които са в основата на уставите на тези организации. Това се касае и ОЧИС, в която Русия в момента е действащ председател. Именно действията на Русия е основен дестабилизиращ фактор в региона. При това, Русия категорично се отказва да ги обсъждава, а в отговор на многочислените обвинения цинично заявява «не трябва да политизира икономическия формат на сътрудничеството». Обаче, очевидното е, че развитието на ефективно икономическо сътрудничество пряко зависи от политически климат и уровен на доверие между державите в региона. Това е невъзможно поради ситуация, която се сложи в момента, защото именно Русия с анексия на Крим, агресия по отношението на Украйна и със своите действия по отношението към Турция, сериозно дестабилизира ситуацията в региона изцяло. Също така е неясно, как може да става дума за развитието на сътрудничество и реализация на новите проекти в условия на въвеждането на строги търговски и икономически санкции срещу другите членове на ОЧИС, например, Украйна, Молдова или Турция?

Освен това, в условия, че по отношението към Русия са приети международни и европейски санкции, доста глупаво изглежда обсъждането на въпроси в ОЧИС за разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на взаимодействията с други международни организации, такива както ООН и ЕС. Това излежда още по-глупаво на фона на факта, че въпреки международното давление, Москва все още не иска да променя политиката си по отношението към Украйна. Освен това, Русия продължава да предприема усилия по легитимизацията на завладяването на Крим и непризнатите републици на Исток на Украйна. Вече е известно, че на 47-а пленарна сесия на ПАЧИС Русия покани предствавители на администрацията на анексиран Крим, също така и учасници на Международен Черноморски Клуб, който включва такива градове, както Сухуми, Тираспол, Ялта, Севастопол, Феодосия. Възниква закономерен въпрос за законосъобразността на подобните действия? В тази случай, абсолютно очевиден е отговор: Русия, като държава-председател, в своите интереси, се възползва с точка 9 на Устава на ОЧИС, съгласно с която гости могат да присътстват на сесии на организацията по покана на действащ председател. Русия иска де събере на една маса държавите-членки на ОЧИС, които също са членки на ООН, и представителите на създадени и подкрепени от нея фалшиви и не признати огранизации.

Става ясно, че сега в рамките на ОЧИС няма ефективен механизъм за недопускане или спиране на подобни неправомерни действия на державите-членки, особено които се намират в статута на председателя. Днес членовете на ОЧИС няма какво да противопоставят на нечуване нарушение на международното право от страната на Русия.

Съответно става дума за необходимост в промяна на нормативно-правовата база на организацията. За това е необходимо да включва в дневния ред обсъждането на въпроса за въвеждането в Устава на ОЧИС разпоредби, които регламентират юридически задължителни последъци за държавите-членки в случай на незаконните им действия, и също така лишаване на възможност на представителите от страни нарушители да заемат ръководящите постове в тази организация.

Днес страните-членки на ОЧИС трябва да обединят усилията си, за да не допуснат участието на непризнати формирования към работата на Генерална Асамблея на ПАЧИС и да не позволят Русия да легитимизира заграбването на чуждите територии. Страните на ОЧИС заедно със европейските и атлантическите партньори трябва да противодействат на опитването на Русия да дестабилизира ситуацията в региона и в света.

Националните делегации на Парламентската Асамблея на ЧИС трябва да бъдат по-последователни в това, що се касае предаността на принципи на международното право и Устава на ОЧИС, за поддържането на мирния диалог и развитието на эфективното сътрудничество въз основата на доверие и взаимно разбиране. В днешната ситуация е неприемливо да затваря очи на незаконните действия на държава, която е не само член на ОЧИС, а и председателствува в организацията в момента. Агресивните действия на Русия по отношението към държава, която е член на организацията, не само неприемливи, но и опасни за всичките страни в региона, защото няма абсолютно никакви гаранции, че утре именно тези страни не станат обект на агресия на Кремъл. Държавите-членки на ОЧИС трябва да призовават открито и настойчиво към обединение на усилията за защитата на интереси на всички държави-членки на тази организация.

Вернуться в «Посиделки»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 5 гостей