Восстановление лесов - Форум о Болгарии

Восстановление лесов

Общие сведения о Болгарии, новости, полезная информация.
Аватара пользователя
Borka
Завсегдатай
Сообщения: 1364
Зарегистрирован: 15 фев 2009, 19:38
Пол: Не указано

Восстановление лесов

Сообщение Borka » 02 дек 2010, 20:30

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3446911 - если сделаю, как хотят будет очень полезное дело.
Аватара пользователя
miky
Завсегдатай
Сообщения: 507
Зарегистрирован: 18 фев 2009, 23:14
Откуда: софия/бургас
Пол: Не указано

Re: Восстановление лесов

Сообщение miky » 11 дек 2010, 23:42

Да чудесная идея,кстати из приблизительно 4.5 млн.гектара лесной територии,1.5-2 млн.гектара это леса созданные после 1920 года.Из лесной територии добывают где то около 6-7 млн.кубометров вгод плотной древесиной для деревообработки и 1.5-2 млн.кубометра для отопления.
Ранше,когда я был школьником мы проводили такие мероприятия по сажения деревев ежегодно.Очень хорошо что такая традиция возвращается.
Аватара пользователя
mafiot4e
Старейшина
Сообщения: 4374
Зарегистрирован: 12 фев 2009, 01:33
Откуда: Евразия
Пол: Не указано

Re: Восстановление лесов

Сообщение mafiot4e » 13 дек 2010, 19:39

У меня линк так и не открывается - приведите оттуда текст пожалуйста? :ki_ss:
Аватара пользователя
miky
Завсегдатай
Сообщения: 507
Зарегистрирован: 18 фев 2009, 23:14
Откуда: софия/бургас
Пол: Не указано

Re: Восстановление лесов

Сообщение miky » 13 дек 2010, 20:20

[list=]Възстановяват дъбовите гори по Черноморието
02.12.2010 19:43
Парламентарната комисия по земеделие и гори прие на второ четене новия законопроект за горите, от който по настояване на природозащитниците отпаднаха спорни текстове
Гранит - най-старият дъб в България Гранит - най-старият дъб в България
Дъбови гори на площ от 1150 дка ще бъдат възстановени по Черноморското крайбрежие с подкрепата на финансовия инструмент за околна среда на ЕС "Лайф+".

В две защитени зони от мрежата "Натура 2000" - долината на река Батова и Емине-Иракли, ще бъдат инвестирани над 681 800 евро за опазване и възстановяване на дъбовите местообитания, уточни за БТА Калинка Тодорова, директор на Държавното ловно стопанство в Балчик, което е координатор по проекта.

По думите й през последните години на миналия век те са били изкуствено заменяни с иглолистни гори.

От януари 2011 г. ще започне събирането на 10 тона желъди от местни дъбове, на които учени ще изследват генетичната структура.

Репродуктивният материал с най-висока генетична устойчивост ще бъде използван за производството на фиданки, обяснява Мария Брощилова от опитната станция в Бургас.

Планира се в разсадник да бъдат отгледани 400 хил. фиданки, а през 2012 г. да започне залесяването по крайбрежието.Новите дъбови масиви в долината на река Батова, на площ от 950 декара, ще бъдат предпазени с 12-километрова ограда от домашни животни, но дивечът ще бъде пропускан на територията.

Дъбът е най-ценният широколистен вид по Добруджанското крайбрежие с важни природоохранителни функции. Т. нар. фитонциди - летливи фракции на ароматни съединения от дъбовите листа, убиват болестотворни бактерии, пояснява Брощилова.

По думите й не е напразен съветът "ако си болен, прегърни дъб да ти даде енергия".

Късно снощи парламентарната комисия по земеделие и гори прие на второ четене новия законопроект за горите.

От него отпаднаха спорни текстове, срещу които се обяви

коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", съобщиха от организацията.

Предложенията за промени в законопроекта, предложени от природозащитниците, бяха внесени от депутати от групите на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и БСП.

Министерството на земеделието и храните изпълни поетите ангажименти от министър Мирослав Найденов и зам.-министър Георги Костов и депутатите от ГЕРБ оттеглиха основни спорни предложения, срещу които се обявиха еколозите.

Новият законопроект, например, вече не допуска държавната земя под сгради и съоръжения в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин, да може да става частна.

Управлението на природните паркове няма да мине от държавата към общините (например община Царево няма да може да поеме контрол над природен парк Странджа).

В горите няма да може да се строят ски лифтове и вятърни централи,

като същевременно изсечените терени продължат да се водят гори на хартия, което щеше да спести милиони левове на инвеститорите. Заменените гори няма да могат да се застрояват.

Коалицията "За да остане природа в България" заявява, че ще продължи да убеждава депутатите да внасят предложения за усъвършенстване на законопроекта.

Сред тях е създаването на възможност собствениците на гори в България да се включат в системата от доброволни схеми за търговия с въглеродни емисии чрез развитие на текстовете, касаещи правото на ползване (чл.69).

Друго предложение е за създаването на регламент, с който държавата да отсява сертификационните горски системи, които ще подпомага (чл.14).

Тези промени ще позволят на горските стопани да получават средства от частни организации за това, че устойчиво управляват горите си, и ще премахнат възможността за злоупотреби в горската сертификация. [/list]
Аватара пользователя
mafiot4e
Старейшина
Сообщения: 4374
Зарегистрирован: 12 фев 2009, 01:33
Откуда: Евразия
Пол: Не указано

Re: Восстановление лесов

Сообщение mafiot4e » 13 дек 2010, 20:27

Хорошее начинание действительно! :dan_ser:

Вернуться в «Сведения о стране»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 7 гостей