Набуко vs Южный поток - Форум о Болгарии

Набуко vs Южный поток

Обсуждение наиболее важных экономических, политических и социальных вопросов.
Аватара пользователя
Bulgar
Новичок
Сообщения: 35
Зарегистрирован: 12 июл 2009, 06:34
Пол: Не указано

Набуко vs Южный поток

Сообщение Bulgar » 27 ноя 2009, 19:15

Франция сделала выбор? И кто после этого скажет, что Болгария сможет противиться мнению нового "старшего брата"? Ну, или одного из стпарших братьев!!!)))) :sh_ok: ::yaz-yk: :-)
Аватара пользователя
d a v r
Завсегдатай
Сообщения: 1524
Зарегистрирован: 12 фев 2009, 22:35
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение d a v r » 27 ноя 2009, 19:32

Оно и дубайцы решили построить Болгарию в пустыне и БАМ :sh_ok: :bomb: крах в бюджета.. :-) :mi_ga_et:
Screw it, let's do it..
Аватара пользователя
Bulgar
Новичок
Сообщения: 35
Зарегистрирован: 12 июл 2009, 06:34
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение Bulgar » 28 ноя 2009, 08:30

Да, бедные, бедные дубайцы!!! А при чем тут БАМ, пустыня и Южен Поток? Или в том смысле, что теперь набукко точно пустыня? в том смысле, что пустой?))) :-) :-) ::yaz-yk: :ny_tik: :sh_ok:
Аватара пользователя
stifen
Освоившийся
Сообщения: 279
Зарегистрирован: 13 фев 2009, 09:02
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение stifen » 28 ноя 2009, 10:00

г-н булгар, в болгарии нет серьезных противников южного потока - по той простой причине, что в случае болгария - только коридор. по проекту ответвления для болгарии не предвидиться, только небольшие отчисления от транзита. тем более, что южный поток, в отличии от бургас - александрополис не наносить большой экологической вред.да и строиться будет на деньги газпрома, италии и теперь франция взяла 10% . так что наше дело - сбоку припека.
"ты полюби нас черненькимы, беленькими нас всякий полюбить"
Аватара пользователя
stifen
Освоившийся
Сообщения: 279
Зарегистрирован: 13 фев 2009, 09:02
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение stifen » 08 дек 2009, 05:55

Загубите за нас са повече от приходите
Нефтената тръба - кон за кокошка
Русия и Гърция ще печелят милиарди

Транзитните такси и екологията. Това са двата ключа за окончателното отключване или заключване на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. Вероятно това ще е и една от основните теми на предстоящото в края на седмицата заседание на междуправителствената българо-руска комисия в София. За това намекна преди няколко дни и руският енергиен министър Сергей Шматко. Пред депутатите от Думата той заяви, че очаква проблеми около реализацията на проекта Бургас-Александруполис. В неделя темата повдигна и българският премиер Бойко Борисов. На празника на Бургас той обяви, че ще изкара на светло договора за нефтената тръба, за да разбере обществото, че България няма как да се оттегли от проекта. И именно заради това Борисов ще иска предоговаряне на сесията на комисията на 10 и 11 декември в столицата ни.
За да започне строежът на тръбата, проектът трябва да бъде преустроен така, че България да получи реална печалба от него. От друга страна, той трябва да гарантира, че страната ни ще запази изключително богатата си природа, тъй като един такъв петролопровод крие и доста сериозни рискове за околната среда.
По план строителството на петролопровода Бургас-Александруполис трябваше да започне през 2009-а и да приключи през 2011 г. Това не стана поради куп причини. Основните са какво ще спечели България от тази тръба. Защото за Русия и Гърция тя ще донесе много пари. За нас обаче се предвижда да получаваме само по 1 долар за всеки тон преминал нефт. Проектният капацитет на петролопровода е 35 млн. тона. Това означава, че приходите на страната ни ще бъдат 35 млн. долара годишно - сума, смешна на тази, която ще дадем за изграждането и поддръжката му. Според анализите цената на тръбата ще е около 1,5 млрд. долара. При дял на България 24,5% в учредената вече международна проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" ни се падат 367,5 млн. инвестиция. Преди два месеца стана ясно, че 30% от необходимите средства ще се осигурят акционерите, а останалите 70% самата тя ще осигури чрез кредит. Така България трябва да инвестира над 110 млн. долара и да се зароби с кредит за останалите близо 270 млн. долара. Които в зависимост от договорените лихви, ще набъбнат на поне 400 млн. Така сметките показват, че страната ни ще изплати инвестициите си най-рано след 14 години. Тъй като обаче разходите по експлоатацията на тръбата също не са малки, то реално можем да чакаме дивиденти от проекта най-рано след 20 години. Когато не се знае дали изобщо тръбата ще бъде експлоатирана поради очакваното намаление и дори спиране на добива на петрол в района на Каспийско море.
На този фон съдружниците ни Русия и Гърция ще започнат да прибират несметни суми от проекта още на втората или най-късно на третата година. С пускането на тръбата Москва на практика ще започне свободно да продава нефта си в Средиземноморския басейн. За нея тръбата е от изключително голямо икономическо значение, тъй като Босфорът все по-осезаемо се превръща във висока бариера през руското черно злато.
От своя страна Гърция ще печели от превоза на огромните количества петрол с нейни танкери. Няма да е невероятно, ако проектът Бургас-Александруполис роди някой нов Аристотел Онасис, тъй като именно гръцките танкери ще оберат лъвския пай от превоза на милионите тонове руски петрол. Така от целия многомилиарден паричен поток за България ще остават някакви трошици от 35 млн. долара.
За да бъде решен този проблем, ще трябва да бъде увеличен размерът на транзитните такси, така че да можем да печелим повече от тръбата. Нещо, с което засега не са съгласни Русия и Гърция.
Печалбите обаче са едната страна на проблема. Защото за нас петролопроводът носи и огромни екологични рискове. Никой не дава гаранции, че Бургаският залив няма да бъде съсипан от разтоварването на танкерите, което ще унищожи туризма по Южното Черноморие.
Екологични проблеми няма да липсват и на сушата. Дължината на тръбата на българска територия ще е над 155 км. Трасето й обаче минава през защитени територии от мрежата "Натура 2000". Освен това около тръбата ще трябва да има свободен 130-метров коридор, което предполага изсичане на дървета и храсти. Нещо, което неминуемо ще доведе до промяна в екосистемата на тези райони. Петролопроводът пресича реките Тунджа, Марица и Арда, където дори и малък разлив на нефт може да докара катастрофални екологични щети. Отделно са щетите от откъсването от територията ни на над 20 хил. декара, по които ще минава тръбата. Така че реалните загуби за България са трудно изчислими и със сигурност няма да бъдат покрити от мижавите приходи от транзитните такси.
Кристиан Костурков
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=305007
"ты полюби нас черненькимы, беленькими нас всякий полюбить"
Аватара пользователя
Djemma
Старейшина
Сообщения: 4779
Зарегистрирован: 12 фев 2009, 22:30
Откуда: Болгария
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение Djemma » 08 дек 2009, 08:05

Трябвя да сте луди за да се съгласите при тези условия. Освен това ще станете за резил пред целия свят!
Аватара пользователя
Skorpion_BG
Завсегдатай
Сообщения: 538
Зарегистрирован: 14 фев 2009, 01:57
Откуда: Чипровци-Банкя
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение Skorpion_BG » 08 дек 2009, 10:03

Djemma писал(а):Освен това ще станете за резил пред целия свят!

Няма да е за сефте! :ny_tik:
Ден без бира - загубен ден!!
Аватара пользователя
Johnny72
Освоившийся
Сообщения: 134
Зарегистрирован: 01 авг 2009, 18:26
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение Johnny72 » 08 дек 2009, 12:10

Вот и славненько.Да накроется проект Бургас-Александропулис медным тазом.
Аватара пользователя
Djemma
Старейшина
Сообщения: 4779
Зарегистрирован: 12 фев 2009, 22:30
Откуда: Болгария
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение Djemma » 08 дек 2009, 12:35

"Северный поток" не построят, - эксперты

Газопровод «Северный поток» вероятно никогда не будет построен. Такая же судьба, скорее всего, постигнет и другой масштабный проект «Газпрома» – «Южный поток». Причиной свертывания работ может стать дальнейшее снижение потребления газа в Европе. Строительство новых, более дорогих, транспортных магистралей потеряет смысл.Об этом в комментарии "Хвиле" заявили специалисты Центра экономических исследований Института глобализации и социальных движений (ИГСО), оценив перспективы развития кризиса в странах ЕС.

Грандиозные проекты ведущей корпорации России останутся нереализованными памятниками эпохи, каковым уже является «башня Газпрома». Преодоление кризиса потребует создания новой, более дешевой энергетики.

Строительство «Северного потока» должно начаться в первой половине 2010 года. Руководства проекта убеждено, что сможет уложиться в намеченные сроки. Вместе с коллегами из Германии и Нидерландов «Газпром» продолжает продвигаться в получении необходимых разрешений. «Создается впечатление, что с “Северным потоком” все идет хорошо. Проект должен свести к нулю “транзитные риски”. В “Газпроме” рассчитывают на будущий рост потребления газа, несмотря на текущее его снижение. Ожидается восстановление спроса в 2011-2012 годах. Однако европейские потребители могут вскоре потребовать пересмотра контрактов, что станет долговременным фактором», - считает Борис Кагарлицкий, Директор ИГСО. Согласно его оценке, дорогостоящие проекты строительства морских газопроводов окажутся под вопросом.

По итогам 2009 года падение потребления газа в Европе способно превысить 9%. С января по август оно составило 7,5%, не прекратившись в ходе осени. «Высока вероятность того, что потребление газа в 2010 году продолжит снижаться значительным темпом. В результате встанет вопрос об уменьшении цен при сокращении поставок. Строительство новых линий потеряет экономический смысл. Их эксплуатация перестанет сулить выгоды, обещая только большие убытки.

“Газпром” будет вынужден отложить свои грандиозные проекты на неопределенный срок», - полагает Василий Колташов, руководитель Центра экономических исследований ИГСО. По его словам, экономический кризис остается долгоиграющим фактором. Пиковая фаза его еще не пройдена, несмотря на многочисленные заявления политиков.

Промышленное, а с ним и бытовое потребление газа и нефтепродуктов продолжит падать в ближайшие годы. Аналитикам «Газпрома» придется в 2010 году пересмотреть свои прогнозы восстановления спроса. Планы корпорации окажутся сорваны.

Предполагаемая протяженность «Северного потока» составляет 1220 км. Газопровод должен пройти по дну Балтийского моря от российского порта Выборг до территории Германии (Грайфсвальд). Согласно планам «Газпрома» ввод в эксплуатацию первой нитки газопровода намечен на 2011 год. Ее пропускная способность должна будет составить 27,5 млрд кубометров газа в год. По масштабу и сложности осуществления «Северный поток» уступает «Южному потоку». Строительство обеих линий является более дорогим, чем создание наземного газопровода сопоставимой протяженности. Существует мнение, что появление газовых магистралей обходящих территорию соседних с Россией государств сделает последние более уступчивыми. «Газпром» сможет добиться повышения платы за поставляемый газ и снизить транзитные издержки.

Аватара пользователя
Bulgar
Новичок
Сообщения: 35
Зарегистрирован: 12 июл 2009, 06:34
Пол: Не указано

Re: Набуко vs Южный поток

Сообщение Bulgar » 17 дек 2009, 09:28

Отказ от сторителства "Потоков" будет катастрофой и для Путина и К, и для России. Поэтому, он будет построен В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ.

Вернуться в «Современная ситуация в Болгарии»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 0 гостей