Экономика Болгарии - Форум о Болгарии

Экономика Болгарии

Общие сведения о Болгарии, новости, полезная информация.
Аватара пользователя
briz
Освоившийся
Сообщения: 326
Зарегистрирован: 21 дек 2012, 19:35
Откуда: varna
Пол: Не указано

Экономика Болгарии

Сообщение briz » 10 ноя 2014, 12:19

Уже в течении 2-3 лет Болгария планирует создать промышленную установку по производству эл.енергии из сероводорода, запасов которого в Черном море хватит на 200лет.

Правим ток от Черно море
Автор:
Topnovini.bg
Сряда, 05.11.2014 | 10:35

До 2-3 години България може да започне промишлено производство на евтин ток от сероводород. Това е показал експериментът с пилотната инсталация, който се проведе с научноизследователския кораб „Академик” на 50 мили от брега срещу Варна.

След като вече разполагаме с резултатите от пробите, взети на близо 1000 метра дълбочина, реално можем да имаме промишлен добив на електроенергия от сероводород до 2-3 години. Това е периодът, през който трябва да приключи проектирането на производствената инсталация, да се осигури финансирането и да минат всички бюрократични процедури, включително одобряването на ОВОС, обясниха пред "Монитор" групата варненски океанолози, провела експедицията и изпитанията. Тя се ръководи от проф. д-р т. н. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН. В нея участват и учени от Института по инженерна химия, Института по океанология, Политехниката в Тимишоара, Румъния, и Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси, Грузия.

Резултатите от експеримента са много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия. Най-важното е отчитането на изключително високия коефициент на полезно действие, който показва, че ресурсът от сероводород в морето може да бъде използван на 90%. Засега получената електроенергия е колкото да захранва батерията на часовник, но следващата стъпка е получаването на ток, който да може да захранва електродвигател. Така екипът излиза от чисто научните изследвания, за да предложи до края на годината директна технология за промишлено производство.

Следва осигуряване на финансирането за изграждане на промишлената инсталация, което ако не бъде осигурено у нас, ще се ползва проявения вече голям интерес към проекта от чужбина. Според изчисленията на специалистите от 34 грама сероводород се получават 218 ватчаса електроенергия, колкото да задвижат малък двигател, а от 1 кг се постигат 6,8 киловата - колкото да захранят 2 радиатора за отопление.

В Черно море има огромни залежи от над 4,6 млрд. тона сероводород и след като проектът заработи, ще може да задоволи енергийните нужди на страната за 200 години напред. Разходът за производство на електроенергията с функционирането на инсталацията ще се захранват с до 10% от общия промишлен добив. Крайната сметка показва, че при наличието на практически неизчерпаеми ресурси, цената на произведения ток ще бъде съпоставима с най-евтината, която се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“. С инсталацията ще бъдат осигурени над 10 мегаватчаса електроенергия, която е достатъчна за захранването на крайбрежно селище или морски курорт. Освен това полученият ток може да служи и за извличането на водород от морската вода, който пък е горивото на бъдещето за автомобилите. Според специалисти проектът за производството на електроенергия от сероводорода в Черно море е на път да стане световна научна сензация.
- See more at: http://varna.topnovini.bg/node/551702#s ... PXAKR.dpuf

Вернуться в «Сведения о стране»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 0 гостей